Gratis verzending vanaf €100 De grootste leverancier in onderdelen van België! Vandaag besteld morgen in huis
1. Wat is een robotgrasmaaier?
Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die het gras maait. De robotmaaier vertrekt automatisch vanuit zijn basisstation om je gazon te maaien. Er zijn verschillende modellen robotmaaiers en hebben allerlei handige functies en opties die ervoor zorgen dat je tuin mooi onderhouden blijft. Het is belangrijk om je goed te informeren want elke tuin is anders. Er is een groot aanbod aan robotmaaiers en elke robotmaaier heeft andere specificaties. Het is dus belangrijk dat je je eerst goed informeert vooraleer je een robotmaaier aankoopt zodat je zorgeloos kan genieten van een mooi, onderhouden gazon.

2. Wat zijn de voordelen van een robotgrasmaaier?
Het grootste voordeel is dat je zelf geen gras meer moet maaien waardoor je veel tijd bespaart!
Naast het besparen van tijd is een robotmaaier ook nog eens een stuk zuiniger! Vergelijk maar eens met een benzinemaaier of zitmaaier, bij de aanschaf van een robotmaaier betekent dit geen kosten meer voor benzine, benzinefilters, olie,…
Geen grasafval meer door mulching! Doordat de grasrobot bijna dagdagelijks rondrijdt, zijn de grasdeeltjes zo klein dat u ze niet hoeft op te ruimen. De snippers bieden je gazon ook nog eens gratis bemesting en zorgen voor een betere vochtigheidsgraad van het gazon!
Voor mensen met hooikoorts of allergieën is het gras maaien een vervelende klus. Maar dankzij een robotgrasmaaier zult u hier veel minder last van hebben. U hoeft ten eerste niet zelf te maaien, maar ook het verwijderen van grasresten is verleden tijd. De versnipperde grasresten worden gebruikt voor het bemesten van het gazon en blijven dus gewoon liggen.

3. Is mijn gazon geschikt voor een robotgrasmaaier?
Over het algemeen kan ieder gazon geschikt zijn voor een robotgrasmaaier. Robotmaaiers zijn zo ontwikkeld dat ze zichzelf door nauwe gangen en paadjes kunnen manoeuvreren. Het maakt ook niet uit of u een grote of klein tuin hebt, de grasrobot past zich gemakkelijk aan en zal iedere tuin strak kunnen houden. Heb je een ongelijk gazon met veel oneffen oppervlaktes? Ook dat is voor een robotgrasmaaier geen probleem. De tuinmachine is zo ontworpen dat hij, afhankelijk van het model, hellingen tot 30% aankan. Heeft u meerdere losse stukken gazon? Kies dan voor een model dat zelf de zones in kan delen. Er zijn ook modellen die je zelf in de juiste zone moet plaatsen. Vraag altijd eerst onze expertise voor vrijblijvend tuinadvies, wij maken dan een analyse en geven u tips om uw tuin aan te passen zodat de robot zorgeloos kan maaien en u optimaal kan genieten van uw robotmaaier.

4. Hoe kies ik de beste grasrobot voor mijn tuin?
Het kopen van een robotgrasmaaier is niet moeilijk, maar het kopen van de juiste robotgrasmaaier voor uw tuin kan dat wel zijn. De oppervlakte van uw gazon en de indeling van uw tuin hebben grote invloed op de aanschaf van de meest geschikte maaier. Voordat wij u een robotgrasmaaier aanbevelen, komen we graag eerst uw tuin en gazon bekijken en inmeten. U kunt er dan zeker van zijn dat u een robotgrasmaaier aanschaft die uitstekend past bij uw tuin en budget.

5. Welke grasrobots zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten robotgrasmaaiers op de markt. Wij, Grasrobot.net specialiseren ons in de duurzame merken Robomow en Wiper. Met deze 2 merken van robotmaaiers kunnen wij de moeilijkste en grootste gazons laten maaien. Op maat van uw tuin en afhankelijk van de gewenste specificaties maken wij dan de juiste keuze, merkonafhankelijk.

6. Wat kost een robotgrasmaaier?
Wit u een robotgrasmaaier, hou er dan rekening mee dat hij wat duurder is in aankoop dan een gewone handgrasmaaier. Afhankelijk van het merk en model varieert de prijs globaal tussen 999 en 3000 euro. Normaliter is het hoe groter de tuin, hoe duurder de robotgrasmaaier. Wilt u een grasrobot met de allerlaatste technische snufjes zoals gps-ondersteunende navigatie, dan betaalt u hiervoor natuurlijk extra.

7. Hoe bereken ik het maaioppervlak?
Bij het kiezen van een robotgrasmaaier is het erg belangrijk om te weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Om dit te bepalen meet u de afstand tussen de twee uiterste punten van je gazon, zowel voor de lengte als voor de breedte. Deze twee getallen vermenigvuldigt u met elkaar en u heeft het aantal vierkante meters dat je gazon groot is. Staan er een aantal bloemenperken of een vijver in uw tuin, dan moet u deze gewoon meetellen in de oppervlakte. Om de levensduur van uw toestel te vergroten, neemt u best wat extra capaciteit voor de omvang van uw gazon.

8. Heb ik ook nog een gewone grasmaaier nodig?
Nee! Indien u opstaande boordstenen heeft, raden we u aan de randen met een trimmer bij te werken, zodat uw gazon er altijd perfect bij ligt.

9. Is een robotgrasmaaier gevaarlijk voor huisdieren en kinderen?
Uw veiligheid is belangrijk voor ons! Let er op dat uw kinderen of huisdieren zich niet op het gazon bevinden als de robot aan het maaien is. Onze ervaring leert ons dat huisdieren geen interesse hebben in de robotmaaiers maar u kan niet voorzichtig genoeg zijn.
De maaier is uitgerust met een ingebouwde veiligheidsfunctie die ervoor zorgt dat de messen automatisch stoppen als de maaier wordt opgetild of wordt omgedraaid. De afstand tussen de buitenkant van de behuizing en de punten van de messen is ook extra groot om juist te voorkomen dat de messen per ongeluk in contact zouden komen met vingers of voeten. Toch raden we u aan om altijd alert te zijn en de robot uit te schakelen indien er kinderen op het gras spelen.

10. Maait de robotgrasmaaier alle randjes?
Een grasrobot kan zeker de gazonranden maaien. Enkel als het gras tot heel dicht tegen de muur of haag groeit, of als de aangrenzende stoep of het terras hoger ligt, dient u nog te kantmaaien. Mits een kleine aanpassing kan u het kantmaaien vermijden, wij geven u hiervoor graag advies en budgetvriendelijke tips.

11. Ik heb meerdere graszones in mijn tuin.
Sommige gazons worden gescheiden door een looppad, een oprit, een hek of u hebt een voor-en achtertuin. Wij geven u graag vrijblijvend advies en helpen u om de juiste keuze te maken.

12. Kan ik de grasrobot ook in een kleinere tuin gebruiken?
Ja, U kan de maaitijd van uw robot aanpassen aan de gazongrootte van uw tuin. In de beknopte handleiding vindt u de maaitijd per uur voor elk model, zodat u makkelijk het maaischema kan aanpassen aan de grootte van uw gazon.

13. Ik heb een geen egaal gazon, er zijn veel ongelijkheden, kan de robot hierop zijn werk doen?
Voor oneffen grasoppervlaktes adviseren wij een robotmaaier met zwevend maaidek, grote wielen en vierwielaandrijving. Deze toestellen kunnen hellingen tot 45% (24°) aan. Hiervoor kan u bij ons steeds vrijblijvend advies aanvragen.

14. Kan de robotgrasmaaier nauwe doorgangen passeren?
Ja, de robotgrasmaaier heeft, afhankelijk van het gekozen model, geen probleem met nauwe doorgangen vanaf 60 cm breedte, afhankelijk van het model.

15. Wordt mijn gras mooier als ik met een robotgrasmaaier maai?
Doordat de grasrobot in een schijnbaar willekeurig patroon in verschillende richtingen maait, ziet uw gazon eruit als een glad tapijt. Dit is al 20 jaar de beproefde, betrouwbaarste manier om het hele gazon te maaien, zonder dat hij stukjes over slaat.. Door het mulchingsysteem van de robot krijgt u gras ook nog eens extra vitaminen waardoor het gras mooi groen zal staan!

16. Als ik een robotmaaier aanschaf, heb ik dan helemaal geen grasafval meer?
Elke robotmaaier heeft een muchingsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het gras tot kleine stukjes wordt gemaaid/gemulcht. Tijdens het mulchen, wordt het gras versnipperd tot kleine stukjes die op het gras blijven liggen. De grassnippers ziet u niet. Ze zorgen voor een effectieve en natuurlijke groenbemesting voor het gras zonder inspanning of extra kosten. Het vocht in de bodem verdampt bovendien minder snel zodat je gras in de zomer groener wordt en blijft.

17. Wat gebeurt er met de afgesneden grassnippers als de Robotmaaier dit heeft gemaaid?
Doordat de robotmaaier elke dag het gazon maait, blijft het gras gezond en sterk. De Robot snijdt het gras in zeer kleine snippers die in de wortels van het gazon vallen, de snippers ontbinden en werken als natuurlijke meststof. De grassnippers bevatten 80-85% water en waardevolle voedingsstoffen die in de grond terugkeren.

18. Wat is het effect van een robotgrasmaaier op het milieu?
De robotgrasmaaier werkt op een accu, er geen sprake van schadelijke uitstoot. Ook is het energieverbruik buitengewoon laag.

19. Hoe gaat de robotgrasmaaier om met heel lang gras?
De robotmaaier kan erg lang gras aan. U gaat als volgt te werk; als het gras erg lang en dik is, zet u de maaihoogte op het hoogste stand. U past de hoogte geleidelijk aan tot het gewenste niveau. In zeer extreme omstandigheden kan het nodig zijn om het gazon eerst met een conventionele maaier te maaien voordat de robotgrasmaaier de taak overneemt.

20. Kan een robotmaaier het volledige gazon in één sessie maaien?
Enkel relatief kleine tuinen kunnen in één sessie gemaaid worden. De meeste gazons vereisen meer dan één sessie om het gehele gebied te maaien. Het bewerkingsprincipe van een robotmaaier is gebaseerd op opeenvolgende bewerkingen, die er voor zorgen dat het gazon te allen tijden gemaaid blijft, in plaats van dat het gazon in één sessie wordt gemaaid waarna het gras eerst moet groeien voordat deze weer kan maaien.

21. Hoe komt het dat mijn robotmaaier niet overal maait?
Dit heeft meestal een van deze drie oorzaken:
- De robotmaaier is te klein en heeft te weinig capaciteit voor de omvang van uw gazon.
- Hij maait te weinig door een versleten batterij (te vaak opladen).
- De robotmaaier is verkeerd geïnstalleerd of geprogrammeerd.

22. Signaleert de robotgrasmaaier voorwerpen zoals kleding of speelgoed op het gazon?
Kleine objecten zoals hondenspeelgoedjes of kleding kan de robot niet detecteren. Hij zal deze overrijden en beschadigen. Hierdoor kunnen ook de messen van de robot schade oplopen. Zorg ervoor dat je gazon vrij is van kleine voorwerpen vooraleer u de grasrobot opstart.

23. Hoe detecteert de Robotmaaier objecten en obstakels op het gazon?
Tijdens de maaibeurt detecteert de Robot obstakels op zijn pad. Als de robot op een obstakel stoot, stopt het mes onmiddellijk, stopt de beweging in de richting van het obstakel en zal de Robot terug achteruit rijden. Verticale, relatief harde obstakels die hoger zijn dan 15 cm hoeven niet te worden beschermd of van het gazon worden verwijderd. De Robot zal stoppen en keren wanneer hij dergelijke obstakels ontmoet.

24. Wat doe ik met dennenappels, takken of fruit die van de bomen vallen?
Deze kunnen de robot niet beschadigen, de kans bestaat wel dat de messen beschadigd worden of sneller zullen slijten waardoor ze sneller vervangen moeten worden. Om de levensduur van de messen te optimaliseren raden we aan om regelmatig deze op te ruimen.

25. Ik heb een mooie bloemenborder en bomen in mijn tuin die ik wil beschermen. Kan dat?
Als de draad op de juiste manier is aangebracht rondom de borders, bomen, struiken of andere objecten, kan de robotgrasmaaier deze niet beschadigen of het gebied binnendringen.

26. Kan ik de grasrobot ook gebruiken in mijn vakantiewoning of kan ik hem delen met mijn buurman, mag de robotgrasmaaier op twee verschillende locaties werken?
Dat kan als u twee laadstations en twee lusdraden aanschaft, dan kunt u twee aparte installatielocaties opzetten en dezelfde robotgrasmaaier op beide locaties gebruiken.

27. Ik heb een boom in de tuin, is dat een probleem?
Een boom hoeft geen probleem te zijn, maar er zijn wel enkele punten van aandacht. Een lus om de boom aanleggen kan als boomwortels boven de grond groeien, een robotgrasmaaier kan beschadigd raken als die over wortels manoeuvreert.

28. Ik heb veel mos in mijn gazon, wat voor effect heeft dat voor mijn grasrobot?
De grasrobot heeft effect op het mos en niet andersom. Het continu maaien zorgt voor een zeer positief effect op de groei van het gras en het zorgt ervoor dat het mos geleidelijk aan uit uw gazon verdwijnt.

29. Ik heb een vijver of zwembad in mijn tuin, kan ik dan een grasrobot aanschaffen?
In de meeste gevallen vormt dit geen probleem. De robot kan zo worden geïnstalleerd dat hij niet in de vijver kan. Hiervoor volgen wij ook de instructies van de fabrikant op.

30. Maait de robot als het regent?
De robotgrasmaaier kan onder alle weersomstandigheden grasmaaien en dus ook als het regent. Het is echter wel raadzaam om de maaier binnen te halen bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden, zoals stortregens en storm.

31. Maait de robot ook als het erg warm is?
Onze robotmaaiers zijn uitgeruste met de LI-ION batterijen, deze kennen geen invloed van de temperaturen. Maar als het extreem warm is, zet je de robot best even op pauze om uw gazon te beschermen.

32. Raden jullie een robothuisje aan?
Een robotgrasmaaier is goed bestand tegen regen en zon, maar voor extra bescherming is het altijd beter om een robothuisje voor je grasrobot aan te schaffen. Dit huisje geeft extra bescherming tegen allerlei weersomstandigheden. Zorg er wel voor dat het huisje niet volledig afgesloten is en er ventilatie mogelijk is zodat de temperatuur in het huisje niet oplaait.

33. Kan ik de robotgrasmaaier op afstand bedienen?
Dankzij de GPS module die je op een aantal modellen kan terugvinden, kan je de robotgrasmaaier verbinden met je smartphone en hem van op afstand bedienen.

34. Maakt de robotgrasmaaier veel lawaai?
Het geluidsniveau is laag, tussen 69 dB(A) en 58 dB(A), afhankelijk van het model. Conventionele maaiers produceren gemiddeld tussen 95 en 100 dB(A). De robotgrasmaaier kan rustig in de tuin werken, zonder u of uw buren te storen.

35. Wat zijn de voordelen voor een robotmaaier met draad die het maaigebied begrensd?
Het is een uiterst stabiel en betrouwbaar systeem, het systeem zorgt ervoor dat de maaier altijd binnen de grenzen blijft onder alle weersomstandigheden en in elke tuin. Bovendien is het een eenvoudige en zichtbare manier om de grenzen te bepalen.

36. Kan de grasrobot worden voorzien van GPS?
Geavanceerde modellen hebben GPS aan boord. Dit vereenvoudigt de installatie en is handig bij het navigeren. Er zijn ook modellen met een GPS-communicatieapparaat dat fungeert als tracker voor het geval de maaier wordt gestolen. Met dit apparaat kan de gebruiker via sms of een iPhone-app met de maaier communiceren.

37. Wat verbruikt een robotgrasmaaier aan elektriciteit op jaarbasis?
Onze robotmaaiers zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en LI-ION batterijen, waardoor ze zeer energiezuinig zijn.
• Voor een robot tot 1000m²= 10€/per jaar ( berekend volgens huidige prijs KW/h= 15 Euro cent).
• Voor een robot tot 2000m²= 20€/per jaar ( berekend volgens huidige prijs KW/h= 15 Euro cent).
• Voor een robot tot 3000m²= 30€/per jaar ( berekend volgens huidige prijs KW/h= 15 Euro cent).
Een robotgrasmaaier verbruikt zeer weinig stroom. Afhankelijk van de grootte van het gazon zullen de kosten dus tussen de 10 en 50 euro per seizoen liggen.

38. Welke beveiligingen zijn er op de grasrobot?
Onze robotgrasmaaiers zijn tegen diefstal beveiligd met een PIN-code en soms is ook een alarmsysteem ingebouwd. In veel gevallen is er ook een kinderslot aanwezig wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld kinderen de robotgrasmaaier niet kunnen gebruiken. Wanneer de robotgrasmaaier het gazon gaat maaien, raden alle fabrikanten het af om kinderen en huisdieren op het gazon te laten. De robotgrasmaaiers hebben een ingebouwd veiligheidssysteem dat de maaiers doet stoppen wanneer hij wordt opgetild of kantelt. In een noodgeval is het altijd mogelijk om de rode stop knop in te drukken die zich bovenop de robotgrasmaaier bevindt.

39. Waarom maait de Robot het gazon in een willekeurig patroon?
Maaien in een willekeurig patroon garandeert het afsnijden van het gras in verschillende richtingen. Dit geeft een mooi gazon en een homogeen oppervlak dat er altijd uitziet alsof het net is gemaaid. Bovendien zorgt een willekeurig maaipatroon er voor dat er geen grasstukken worden overgeslagen.
Installatie

40. Hoe langt duur de installatie van een robotgrasmaaier?
De installatie neemt gemiddeld 3- 6 uur in beslag, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin.

41. Wat moet er ingesteld worden voordat mijn maaier kan maaien?
Na het installeren van de perimeterdraad en het basisstation kan de robotmaaier worden ingesteld. De opties en maaiprogramma’s verschillen per type van de robot. Bevat uw tuin meerdere graszones en zijn ze verbonden door een nauw doorgang(en), dan bepalen we de grootte en frequenties van het maaien van deze zones en stellen we deze in. Het wekelijkse maaischema kan worden ingesteld op de maaier of via de app.

42. Moet ik de begrenzingsdraad ingraven?
Het maakt voor uw gazon geen verschil of u de perimeterdraad ingraaft, of op het gazon met speciale pinnen op zijn plek vastzet. Toch leert de ervaring dat het beter is de draad enkele centimeters diep in de grond te leggen. Zo bestaat er geen struikelgevaar en is het geen speelgoed voor bijvoorbeeld huisdieren. Bovendien raakt de draad niet beschadigd wanneer deze is ingegraven en is de kans op een storing wegens beschadiging veel kleiner. Het in de grond leggen van de draad kan het beste gedaan worden met een kabellegger, een machine die de draad automatisch op de juiste diepte in de grond legt.

43. Waarom de begrenzingsdraad laten aanleggen door een expert?
Een goede installatie is essentieel voor een goede werking van je robot. Grasrobot.net freest met een specifieke kabellegger de begrenzingskabel ondergronds. Afhankelijk van het type maaier wordt de draad 5 tot 30 cm aan de binnenkant van de randen gelegd. Vooraleer we de ondergrondse kabelbegrenzing komen installeren, is het belangrijk da u het gras nog eens zo kort mogelijk maait.
Na het leggen van de draden en het plaatsen van het laadstation stelt grasrobot.net de robotmaaier compleet op maat van de tuin en naar wens van de klant in. Na een uitgebreide test wordt het gebruik en de bediening van de robot aan de klant uitgelegd. Zodra de robotgrasmaaier is opgeladen, kan hij aan het werk en kan u zorgeloos genieten van een perfect gemaaid gazon.

44. Hoe start ik manueel de robotmaaier op?
Als het systeem is geïnstalleerd, zet u de hoofdschakelaar aan, drukt u op de knop START (indien aanwezig) en sluit u het klepje van het toetsenblok. U stopt de maaier door eenvoudigweg op de grote knop STOP te drukken.

45. Zijn er robotgrasmaaiers om voetbalvelden te maaien?
Grasrobot.net specialiseert zich in de merken Robomow en Wiper. Robomow kan gazons maaien van 200m² tot 3000m². Wiper levert robotgrasmaaiers die geschikt voor een oppervlakte vanaf 700 m² tot 20.000m². Onze expert komt graag langs voor een vrijblijvend advies op maat.
Onderhoud

46. Heb ik veel omkijken naar een robotmaaier?
Nee, de robotmaaier maait het gras voor u. Omwille van het automatisch programma, zal de robot regelmatig gaan maaien waardoor u gazon steeds onderhouden is.
De robotmaaier heeft een functioneel mulchingsysteem waardoor grasresten kunnen ophopen onder het maaidek. Best dat wekelijks even controleert of er zich onder het maaidek grasresten bevinden. Deze kan u eenvoudig verwijderen met een stok. Spuit de robot nooit af met water, het kan de technologie van het toestel ernstig schade aandoen.

47. Hoe weet ik of de messen versleten zijn?
Als de messen aan het verslijten zijn, kan u dat merken aan uw gras, het zal dan minder mooi gemaaid zijn. Doordat het gras ‘eraf geslagen’ wordt krijgen de sprietjes een dood puntje en wordt het gazon geel. U kunt het ook weten door voorzichtig te voelen aan de messen.

48. Hoeveel weegt een robotmaaier?
Het gewicht is afhankelijk van het type robot. De maaiers wegen tussen de 7 tot 14 kg wat erg licht is vergeleken met conventionele maaiers.

49. Kan ik de messen slijpen als ze niet meer scherp genoeg zijn?
De messen slijpen raden we sterk af. Door het slijpen raken de messen uit balans waardoor de maaimotoren stuk kunnen gaan. We raden aan om de messen elk jaar/maaiseizoen te vervangen.

50. Wat omvat een goed winteronderhoud, uitgevoerd door grasrobot.net?
Om de duurzaamheid en garantie van uw robot te garanderen raden we aan om het toestel op jaarlijks onderhoud te brengen.
Het winteronderhoud omvat;
• Demonteren van de robot en professioneel reinigen van de onderdelen van de maaier
• Controle op slijtage van onderdelen en indien nodig vervangen (bv mes, rijwielen en andere bewegende onderdelen) indien het toestel onder garantie valt wordt dit automatisch vervangen. Bij het verstrijken van de garantie wordt de klant gecontacteerd
• Volledig testen van de functies van de maaier en de veiligheidscomponenten
• Controle van de accu
• Uploaden van de meest recente softwareversie, die mogelijk nieuwe functies bevat
• Volledig rapport met uitgevoerde testen

51. Wat als ik mijn PIN-code ben vergeten?
Neem contact met ons op en wij helpen u de PIN-code terug te halen.

52. Waar kan ik onderdelen krijgen?
Door de fabrikant zijn wij aangesteld zijn als nationaal herstelpunt voor België. We hebben we een volledig uitgerust herstelatelier in Zoutleeuw waar alle onderdelen voorradig zijn.

53. Wat is als mijn robotgrasmaaier een defect vertoont?
Indien u een defect heeft aan u robot, kan u contact met ons opnemen. Wij beantwoorden u vraag binnen de 24 uur. Indien u binnen ons werkingsgebied valt, komen wij langs om u toestel ter plaatse te herstellen. Alle defecte onderdelen of onderdelen met fabrieksfouten als gevolg van foutieve installatie worden binnen de garantieperiode kosteloos bij u op locatie gerepareerd of vervangen. Wij proberen uw defect binnen de 5 werkdagen te verhelpen.
Indien u de robot niet bij ons heeft aangekocht, helpen wij je ook graag verder. Indien u niet binnen ons werkingsgebied valt, laten het toestel bij u thuis ophalen, herstellen het in ons herstelpunt en laten het toestel terug bij u leveren. Ook hier zullen we indien de robot nog onder garantie valt, kosteloos de defecte onderdelen vervangen.

54. Hoe lang heb ik garantie op de robotgrasmaaier?
Op de robotmaaiers van Robomow zit standaard twee tot drie jaar fabrieksgarantie. Op de robotmaaiers van Wiper zit standaard twee tot zes jaar fabrieksgarantie.

55. Moet een robotgrasmaaier in de winters binnen?
Ja, in de winter moet de robot niet maaien. De robot wordt na zijn jaarlijkse onderhoud op een droge en vorstvrije plaats opgeborgen.